Blog o křečcích a morčatech!!
Prosím hlásněte pro Snížka ZDE!

Křeček Eversmannův

6. ledna 2010 v 17:58 | Andrea |  Druhy křečků
Délka těla:135-160 mm
Délka ocasu:20-28 mm
Délka zadní tlapy:16-20 mm
Délka ucha:13-18 mm
Hmotnost:60-80 g

Vrchní část těla má popelavě hnědou až hnědočernou, břicho čistě bílé.Na bocích jsou obě barvy ostře oddělené,na prsou a na hrdle má nezřetelné hnědavé nebo okrově zbarvené skvrny.Obývá oblasti Kazachstánu, severní Čínu,Mongolsko,Tuvinskou oblast Ruska,jižní Ural a Uralsko-Volžské Meziříčí.Žije ve stepích a polopouštích, místy je rozšířen i v lesostepích a na polích.Někdy se usazuje i na vátých,zpevněných píscích.Živí se převážně semeny a zelenými částmi rostlin,včetně kulturních, takže je místy považován za škůdce.Jídelníček si doplnuje kořínky a hlízami různých rostlin,cibulemi tulipánů,hmyzem a jeho larvami,plži,občas loví i drobné hlodavce, zvláště mláďata myší.V pelynlovích stepích je důležitou součástí jeho potravy právě nat těchto rostlin.Aktivní je převážně v nočních hodinách a v noci.Zimu přežívá přerušovaným zimním spánkem, někdy je však aktivní i v celém,zimním období.Vyhrabává si jednoduché nory, které se skládají z kolmé nebo šikmé vstupní chodby, hnízdní komory a několika postranních chodeb.Nory jsou málokdy hlubší než 30 cm.Často se usazuje v norách jiných hlodavců.Jeho stavy jsou poměrně nízké, hojnější je jen v oblastech, kde byly stepi rozorány a vznilky na jejich místech pole.Rozmnožování probíhá v přírodních podmínkách od dubna do října, ale jsou zaznamenány i zprávy o zimním rozmnožování.Samice má během sezony 2-3 vrhy,v každém může 4-5 mláďat.Samice velmi rychle dospívají a mohou mít mláďata ještě v roce svého narození.Přesná délka březosti není dosud známá,podle odhadů se pohybuje mezi 20-28 dny.V lidské péči vyžadují podobné podmínky jako křečci rodu cricetulus,jen terária by měla být větší.Do Evropy se dostávají dosti z řídka,největší zkušenosti s jejich chovem mají na univerzitě Halle,odkud se také občas dostane několik jedinců mezi soukromé chovatele a do zoologických zahrad.Jejich jídelníček musí obsahovat poměrně vysoký podíl živočišné potravy(kolem 50 procent), rádí příjmají i různé druhy pelynků.Většinou je nutné chovat je odděleně,protože samice dosti často napadají samce a mohou je poranit.
Fotka není moc kvalitná fotila jsem jí mobilem z knížky,tak se nezlobte..

Zdroj:Moje kniha ručně psané!!Kopíruj se zdrojem!!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa


Komentáře

1 ketsi ketsi | Web | 6. ledna 2010 v 18:12 | Reagovat

diky :) at ti to taky ve škole jde :) jinak díky za všecko komentáře na mym blogu.
Jinak tento tyden neobiham jen tebe protože na oběh sbéček nemám čas ! :(
Takže nic no..
JInak pěkný článeček :)
A to je asi všecko Pp :) musim se jit učit :D ale ve víkend bych měla obehnout ! :) snad

2 Naty Naty | Web | 7. ledna 2010 v 12:20 | Reagovat

Ahjojky SB nevim jestli tu dneska budu prootže jsou třídní schůzky a já se celkem bojim takže dnes tu asi nebudu tak obíham teď... :-) tak zatim ahojky

3 Bublinka Bublinka | Web | 7. ledna 2010 v 15:15 | Reagovat

Křeček Eversmannův je zvláštní :) a dobrej článek :)

4 kreccikumpanci kreccikumpanci | E-mail | Web | 7. ledna 2010 v 17:11 | Reagovat

Ahojky..Obíhám..Já jen že budu mít novou přezdívku tru ti sem napíšu a mám ikonku..Takže bych byla ráda kdyby sis jé sem také dala..
Napiš ke mne...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama